Έχουμε φτάσει να χρειαστεί να κάνουμε ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση), λόγω καρδιακής ανακοπής, ή αναπνευστικής ανακοπής (B).
- Από τη στιγμή που έχει χρειαστεί να κάνουμε ΚΑΡΠΑ, βρισκόμαστε σε επείγουσα κατάσταση. Καλούμε ασθενοφόρο, αν δεν το έχουμε κάνει ήδη.
- Τοποθετούμε τα χέρια μας στη μέση του στέρνου όπως στην εικόνα.
- Θωρακικές συμπιέσεις: Χρησιμοποιούμε το βάρος του σώματός μας, κλειδώνοντας τους αγκώνες μας τεντωμένους (για να κουραστούμε όσο το δυνατόν λιγότερο) και πιέζουμε τον θώρακα σε βάθος περίπου 5 με 6 εκατοστά. Οι θωρακικές συμπιέσεις πρέπει να γίνονται σε συχνότητα 100 με 120 φορές το λεπτό. Το κομμάτι «Staying Alive» των Bee Gees έχει τέμπο 104 BPM και συχνά προτείνεται ως τρόπος να βρεις τον σωστό ρυθμό.
- Αναπνοές-εμφυσήσεις. Φέρνουμε το κεφάλι να κοιτάζει ελαφρώς προς τα πάνω, για να είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτός ο αεραγωγός. Εφαρμόζουμε την μάσκα ΚΑΡΠΑ (αν έχουμε) στο πρόσωπο του ατόμου, ακολουθώντας τις οδηγίες στην συσκευασία. Οι μάσκες ΚΑΡΠΑ έχουν βαλβίδα μονής κατεύθυνσης έτσι ώστε να μπορούμε να φυσήξουμε αέρα, αλλά να μην μπορεί να περάσει σάλιο, αίμα ή εμετός στο στόμα μας. Αν δεν έχουμε μάσκα ΚΑΡΠΑ, ανοίγουμε το στόμα του ατόμου, εφαρμόζουμε τα χείλια μας στα δικά του, κλείνουμε την μύτη του, και φυσάμε. Φυσάμε περίπου 500mL αέρα – τόσο ώστε να δούμε ελαφρώς το στήθος του ατόμου να ανεβαίνει. Ο ρυθμός είναι μία εμφύσηση ανά 5 δευτερόλεπτα.
- Κάνουμε 30 θωρακικές συμπιέσεις για κάθε 2 αναπνοές-εμφυσήσεις.
- Κάθε 6 κύκλους 30 θωρακικών συμπιέσεων – 2 αναπνοών-εμφυσήσεων (κοντά στα 2 λεπτά) ελέγχουμε για αναπνοή/σφυγμό.
- Δεν σταματάμε. Μπορεί να νιώσουμε να σπάνε πλευρά – δεν σταματάμε. Δεν σταματάμε μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο. Η ΚΑΡΠΑ είναι πάρα πολύ κουραστική. Αν υπάρχουν 2 ή παραπάνω άτομα που γνωρίζουν πώς να κάνουν ΚΑΡΠΑ, ο ρόλος των θωρακικών συμπιέσεων περνάει σε άλλο άτομο με κάθε κύκλο των 2 λεπτών.