κατάγματα στα πλευρά

Πιθανές επιπλοκές καταγμάτων στα πλευρά είναι ο πνευμοθώρακας και ο αιμοθώρακας.

Άτομα με κατάγματα στα πλευρά μπορεί επίσης να αναπτύξουν πνευμονία λόγω της δυσκολίας τους να αναπνεύσουν βαθιά και να βήξουν. Η πνευμονία αναπτύσσεται αργά και δεν αφορά τις πρώτες βοήθειες.

Πιθανά σημάδια και συμπτώματα:

• πόνος στο σημείο του τραυματισμού και ευαισθησία στο άγγιγμα
• μώλωπας
• οξύς και διαξυφιστικός (διαπεραστικός) πόνος στο στήθος όταν το άτομο εισπνέει, βήχει ή φτερνίζεται
• δυσκολία στην αναπνοή, και πιθανώς γρήγορη και ρηχή αναπνοή λόγω της προσπάθειας του ατόμου να αλλάξει την αναπνοή του για να αποφύγει τον πόνο.

Αντιμετώπιση:

Σκοπός μας είναι να ακινητοποιήσουμε το σπασμένο πλευρό, να διαχειριστούμε τον πόνο, και να εκτιμήσουμε την ανάγκη για άμεση μεταφορά σε δευτεροβάθμια ιατρική φροντίδα.

  1. Αν παρατηρήσουμε πνευμοθώρακα ή αιμοθώρακα, αντιμετωπίζουμε αυτήν την κατάσταση προτίστως.
  2. Ακινητοποιούμε το σπασμένο πλευρό. Η ακινητοποίηση του πλευρού βοηθάει και στη διαχείριση του πόνου.
    • Χρησιμοποιούμε μακριές λωρίδες ταινίας φάρδους 5 εκατοστών. Οι λωρίδες πρέπει να τοποθετηθούν περίπου κάθετα στο πλευρό, και να πιάνουνε από την σπονδυλική ως το στέρνο. Προαιρετικά μπορούμε να τοποθετήσουμε και ένα δεύτερο σετ λωρίδων ταινίας, κάθετα με το πρώτο (βλέπε εικόνα).
    Δεν τυλίγουμε ταινία τελείως γύρω από το στήθος, γιατί μπορεί να εμποδίσουμε την αναπνοή!
    Προσοχή-συναίνεση-ευαισθησία – για να τοποθετηθούν οι λωρίδες χρειάζεται να αφαιρέσουμε ρούχα.
    • Περιορίζοντας την κίνηση του χεριού της ίδιας πλευράς με το κάταγμα, η κίνηση των πλευρών, και ο πόνος, μπορεί να περιορισθεί. Χρησιμοποιούμε τριγωνικό επίδεσμο όπως για τα κατάγματα σε χέρι-ώμο.
  3. Εκτιμούμε την ανάγκη για χρήση μη-στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (π.χ. ibuprofen). Αν κουβαλάμε, κρίνουμε αν θα προτείνουμε στο άτομο που τραυματίστηκε να αυτο-χορηγηθεί.
  4. Εκτιμούμε την ανάγκη για άμεση μεταφορά. Τα απλά κατάγματα σε πλευρά δεν χρειάζονται δευτεροβάθμια ιατρική φροντίδα. Ωστόσο, σοβαρά κατάγματα μπορεί να συνοδεύονται με εσωτερικό τραυματισμό. Αν το κάταγμα έχει προκληθεί από κρούση μεγάλης δύναμης, το κόκαλο έχει μετατοπιστεί, εξέχει, υπάρχει μώλωπας (σημάδι εσωτερικής αιμορραγίας) ή υπάρχει πολύ έντονος πόνος και δυσκολία στην αναπνοή, τότε μεταφέρουμε το τραυματισμένο άτομο σε δευτεροβάθμια ιατρική περίθαλψη.