Σε αυτό το φυλλαδιάκι θα βρείτε μαζεμένες πληροφορίες για τα δακρυγόνα και κάποια μέσα αυτοπροστασίας και αντιμετώπισης.
Παρασκευή 28 Φλεβάρη ’25 (και όχι μόνο), ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
– Αναρχική Ομάδα Πρώτων Βοηθειών
[αρχείο Α5 για ανάγνωση], [αρχείο Α4 landscape για εκτύπωση]
/δακρυγόνο|ουσιαστικό
1. Αερόλυμα, συνήθως CS 2-chlorobenzalmalononitrile.
2. Εξαπλώνεται με θερμική αντίδραση (χειροβομβίδες), ή σε σκόνη (φυσουνιές).
3. Προκαλεί κάψιμο στις βλεννογόνους μεμβράνες και κυρίως στα μάτια, δάκρυα, αυξημένη παραγωγή βλέννας και σάλιου, βήχα, αίσθηση καψίματος στο δέρμα, ακούσιο σφίξιμο των βλεφάρων, δύσπνοια, αποπροσανατολισμό, ζάλη, πονοκέφαλο, ταχυκαρδία, εμετό, λιποθυμία, μέχρι και πνευμονικό οίδημα και θάνατο από ασφυξία, ανάλογα την έκθεση.
4. Όπλο αυτών που μας πολεμάνε.
Η αποτελεσματικότητα των δακρυγόνων βασίζεται στα σωματικά συμπτώματα που προκαλούν ανα άτομο, στον αποπροσανατολισμό και τον πανικό που δημιουργείται συνολικά στο σώμα της πορείας, και στο ψυχικό τραύμα που κουβαλάμε από προηγούμενες τρομακτικές εμπειρίες.
Είναι καιρός να απενοχοποιήσουμε και να εξαπλώσουμε τα διαθέσιμα μέτρα αυτοπροστασίας.
Τι μπορείς να κάνεις
-
Αντιασφυξιογόνα μάσκα ολόκληρου προσώπου. Λίγο μεγάλη να την κουβαλάς, αλλά την φόρεσες και καθάρισες.
-
Μάσκα σκι. Βολική. Συχνά μπορεί να φορεθεί μαζί με γυαλιά μυωπίας. Μπορεί να συνδυαστεί με αντιασφυξιογόνα μάσκα μισού προσώπου. Διάλεξε μάσκα “κακού καιρού” για να μπορείς να βλέπεις και σε συνθήκες χαμηλότερου φωτισμού.
-
Μάσκα-γυαλιά εργασίας. (Συνήθως) λιγότερο βολικά. Προσοχή να εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο για να μην περνάει αέρας.
-
Αντιασφυξιογόνα μάσκα μισού προσώπου. Πιο μικρή από την ολόκληρου προσώπου, αλλά χρειάζεται να συνδυαστεί με μάσκα σκι/εργασίας για να προστατέψεις τα μάτια.
-
Μάσκα Ν95, ή μάσκα εργασίας για την σκόνη. Δεν προστατεύει όσο οι αντιασφυξιογόνες, αλλά πολύ καλύτερη από το τίποτα, και πιο διακριτική.
-
Πλύσεις με άφθονο νερό. Είναι καλό να έχουμε πάντα ένα μπουκάλι νερό μαζί μας στις πορείες. Αν εμείς ή κάποιο άλλο έχει φάει δακρυγόνο στο μάτι, βρίσκουμε ένα ασφαλές σημείο να σταθούμε ή περπατώντας αργά ξεπλένουμε με άφθονο νερό, προσέχοντας το νερό να φεύγει και να μην τρέχει και απλώνει το δακρυγόνο στο δέρμα.
Για τις αντιασφυξιογόνες μάσκες: Μπορείς να της βρεις σε μαγαζιά με εργαλεία, ειδικά αυτά που έχουν αγροτικό εξοπλισμό. Δεν είναι παράνομες, αλλά δεν θα αρέσει στους κακούς αν τις βρουν πάνω σου σε έλεγχο.
Μάσκες με 2 φίλτρα μας βοηθάνε να παίρνουμε πιο εύκολα μεγαλύτερο όγκο αέρα (σημαντικό όταν τρέχουμε). Προτιμάμε φίλτρα με κωδικούς ΑΒΕΚ ή ΑΒΕΚΡ. Στο σπίτι φυλάμε τα φίλτρα σε αεροστεγή σακούλα.
Τι να μην κάνεις!
-
Γυαλάκια κολύμβησης. Προστατεύουν από το κάψιμο, αλλά ο τρόπος που εφαρμόζουν γύρω από το μάτι τα κάνει επικίνδυνα, γιατί σε περίπτωση χτυπήματος μπορεί να δημιουργηθεί υπερπίεση και να τραυματιστεί το μάτι.
-
Λεμόνι, ξύδι μαλόξ ή ριοπάν στο μάτι. Υπάρχουν διάφορες γνώμες και θεωρίες για το πώς μπορεί να καταπολεμηθεί το κάψιμο των δακρυγόνων. Εμπειρικά, κάποια πράγματα μπορεί να βοηθάνε με το κάψιμο στο δέρμα, αλλά τόσο όξινα όπως το λεμόνι και το ξύδι όσο και αντιόξινα όπως το μαλόξ και το ριοπάν, δεν κάνει να μπουν μέσα στο μάτι, ακόμα και διαλυμένα σε νερό.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ,
ΟΛΑ ΜΕ ΜΑΣΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ